منابع آب در استان من

منابع آب در استان من

منابع آب زیرزمینی

آب زیرزمینی به آب‌هایی گفته میشه که در زیر سطح زمین، در بین درزه‌ها و فضاهای خالی بین خاک و سنگ ها قرار دارند. این آب‌ها برای ما بسیار ارزشمند هستن و یکی از مهمترین منابع آبی به ویژه در کشور ما که در کمربند خشک و نیمه خشک کره زمین واقع شده، محسوب میشن. تو کشور ما ایران که اغلب مناطق رودخانه ندارن یا آب رودخانه‌ها از اون مقداری که ما نیاز داریم کمتره، از این منابع برای مصرف‌های مختلفمون استفاده می‌کنیم.

منبع تغذیه کننده آب زیرزمینی، آب حاصل از بارش برف و باران هسن. در واقع بخشی از آب حاصل از بارندگی به مرور تو زمین نفوذ میکنه و به منابع آب زیرزمینی می‌رسه. تو خیلی از کشورهای دنیا، منابع آب زیرزمینی مهم‌ترین منابع تامین کننده آب به شمار میان.

می‌دونستی، با این که ما تو استانمون رودخانه‌های زیادی داریم حدود دو سوم آب مورد نیازمون، از طریق منابع آب زیرزمینی تامین میشه؟!!!  این نشون میده که حتی ما هم به منابع آب زیرزمینی وابسته هستیم و باید مراقب مصرفمون از این منابع باشیم.

 

منابع آب سطحی

آب سطحی به آب‌هایی گفته میشه که روی سطح زمین هستند. با این تعریف، رودخانه، دریاچه، تالاب، دریا و اقیانوس جز آب‌های سطحی محسوب میشن. منبع این آب‌ها بارندگیه (که می‌تونه به شکل‌ برف یا بارون باشه) اما این آب‌ها یه منبع دیگه هم دارن که اون، رسیدن آب‌های زیرزمینی به سطح زمینه.

منابع آب سطحی خیلی متنوع هستن، حتی یخچال‌ها و بارون و برف هم جز این منابع به شمار میان!

استان ما لرستان از جمله استان‌هاییه در کشور که رودخانه‌های خیلی زیادی داره. ما تو استانمون بیش از ۱۳۰ رودخانه دائمی و فصلی داریم که مجموع طول اون‌ها  حدود ۹۰۰۰ کیلومتره!

اما مهم‌ترین رودخانه‌های استان سیمره، کشکان، سزار و بختیاری هستن که مجموع طول اون‌ها ۱۵۰۰ متره. حدود ۴۰ درصد آب مورد نیاز ما در استان از طریق این منابع تامین میشه.

اینم بدونیم که در حال حاضر سدهای مروک، ایوشان،حوضیان، تنگ هاله، کزنار، خان آباد بر روی رودخانه‌های استان احداث شدن و در حال بهره‌برداری هستن.

 

منابع آب غیر متعارف

آب غیرمتعارف به آبی گفته میشه که از تصفیه فاضلاب‌های شهری و صنعتی، شیرین‌کردن آب شور دریا، جمع‌آوری آب باران و… به دست میاد. یکی از برنامه‌های اصلی کشورها مخصوصا کشورهای توسعه یافته، جلوگیری از آلودگی زیستگاه‌ها و منابع آب و خاکه. برای همین استفاده مجدد و درست از منابع آب غیر متعارف مثل فاضلاب‌های تصفیه شده می‌تونه یکی از مفیدترین راه‌های پیشگیری از آلودگی محیط‌زیست و تامین آب مورد نیاز کشاورزی و صنعت، به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشکی مثل ایرانه.

خوبه که بدونیم سالانه در استان ما چیزی حدود ۱۰۰ میلیون متر مکعب فاضلاب تولید میشه! این ینی حدود دونیم برابر سد خان‌آباد در حالت کاملا پر!

حالا فکر کن اگه این مقدار پساب، تصفیه بشه و مجدد در بخش کشاورزی مصرف بشه، چقدر می‌تونیم در مصرف آب صرفه‌جویی کنیم!!

 

 

 تاریخ ثبت :
  آخرین به روزرسانی :